<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=338379230277216&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Verdenspremiere fra Hankø til Kirkenes

Sensar Marine
Sensar Marine
Del:

Hvordan verdenslansere nye Navigator 26? Hvorfor ikke kjøre båten langs hele den rundt 2.650 km lange norskekysten – fra Hankø til Kirkenes?

Atle Staff (55) har lagt bak seg 25 år innen båtsporten – en karriere som blant annet inkluderer 5 verdensmestertitler i Offshore-racing, klasse 2 og 3. I dag driver 55-åringen Hankø Marina, som blant annet er norsk importør av RIB-båtene fra BRIG.

 

Da den erfarne båtføreren hadde sikret seg første byggenummer av Navigator 26, la han spektakulære planer for hvordan de skulle lansere den kraftfulle premiumbåten for resten av verden.

 

– Som så mange andre forhandlere pleier vi å lansere båtnyheter ved å vise dem frem på land. Men det blir jo litt feil. Og BRIGs Navigator-båter er sjøens Land Rovere – de er laget for å kjøres. Derfor tenkte vi i andre baner når vi skulle lansere Navigator 26, forteller Staff.

vp1

1.562 nautiske mil

Rett fra fabrikken skulle Navigator 26 lanseres med en real langtest. Med start på Hankø, skulle båten kjøres hele den norske kysten, med endestasjon i Kirkenes – en båttur på 1.562 nautiske mil, fra den svenske grensen i sør til den russiske grensen i nord. Med seg i båten skulle Staff ha Thomas Nielsen, også han en ringrev med 40 år innen motorsporten.

– Planene var litt Forrest Gump-aktige. Hver dags etappe ble lagt etter værforholdene, som ikke alltid stemmer overens med hva meteorologene sier. Vi visste vi skulle kjøre langs en av verdens vakreste kystlinjer, men også at været og forholdene kan bli ganske så røffe og utfordrende, påpeker Staff.

 

«Hot Staff»-teamet fortalte bare sine nærmeste hvor ferden gikk. I båten installerte og lastet de sensorsystemet SmartBoat One, VHF-radio med AIS, nødbluss, drivanker, flytedresser, redningsflåte og selvsagt medlemskap i Redningsselskapet. Ferden skulle Staff selv dokumentere med GoPro-kamera.

vp2

Fulgte båten fra sofaen

– Vi var ikke ute etter å kjøre distansen under en bestemt tid. Vi ville vise at dette er en tur man kan ta i en familie-RIB, spesielt strekket fra Bergen til Harstad. Med overnatting på hotell eller lignende trenger ikke en tur som dette overstige et normalt reisebudsjett på en sommertur på land i Norge.

 

BRIG-en ankom Hankø 17. august. Uka etter la duoen fra kai på Hankø. Via appen til SmartBoat One kunne kona til Staff sitte hjemme og til en hver tid følge med på hvor båten og ektemannen befant seg på appens livekart.

– I følge datteren vår gikk ikke kona å la seg før hun så på kartet at vi hadde nådd land, smiler han.

vp3

Mange ombord

Staff og Nielsen brukte fem og et halvt døgn på å runde vår langstrakte kyst. Kontinuerlig lastet de opp små filmsnutter på nettet slik at folk kunne ta del i deres eventyr, noe folk gjorde over hele verden.

 

– En av filmene er sett av over 15.000, så vi var på en måte mange i båten. Det er veldig hyggelig at så mange fulgte med, erkjenner Staff. Neste gang han legger ut på en lignende langtur vil han imidlertid montere et kamera som livestreamer.

 

– Bildene folket får se fra turen er fra godværs-perioder. De mest utfordrende partiene hvor vi fikk ruskevær, måtte vi ha fullt fokus på kjøringen og følge med på sjøen og omstendighetene.

 

Som da de måte forsere fem meter høye bølger utenfor Lindesnes. Eller sisteetappen fra Hammerfest og inn til Kirkenes, en etappe som varte i 14,5 timer.

– På et tidspunkt hadde vi stupbratte fjellvegger på høyre side, et høyst levende Barentshavet på venstre side og kraftig vind, som heldigvis kom bakfra, mimrer Staff.

vp4

Smart med SmartBoat One

Før turen installerte altså eventyrerne SmartBoat One fra Sensar Marine i sin Navigator 26. Med den tilhørende mobilappen hadde de dermed enkelt tilgang på mange av båtens viktige funksjoner samt et overvåkningssystem. SmartBoat One kommer nå som standard tilleggsutstyr på alle båtene fra Staff og Hankø Marina.

 

– For meg personlig er det to hovedgrunner til at jeg bruker dette systemet. Den ene er at jeg setter pris på mine verdier, og verner om dem. I dag har vi alarmer på både hus og biler, og med SmartBoat One har jeg til enhver tid kontroll på hvor båten befinner seg. Skulle noen stikke av med den, får jeg øyeblikkelig et varsel. Og forsikringsmessig er det greit å vite at man enkelt finner båten igjen i løpet av kort tid, sammenlignet med andre lignende systemer hvor det tar lengre tid å spore opp båtens lokasjon.

 

Det andre elementet Staff trekker frem er tryggheten om andre benytter båten din.

– Har man for eksempel barn som er ute på tur, er det veldig greit og trygt å kunne se deres bevegelser og lokasjon til en hver tid, samtidig som man har kontroll på elementer som vannstand i båten og at lensepumpen fungerer som den skal.

vp5

Mulig reprise neste år

Turen nordover ga mersmak for «Hot Staff»-teamet. Staff utelukker ikke at han neste år inviterer også andre BRIG-eiere å være med på en gjentakelse.

 

– Strengt tatt trenger man bare et par gode ullsokker, en varm flytedress og et bankkort som fungerer før man kan hoppe i båten. Dette var en fenomenal opplevelse, og jeg skammer meg nesten litt over å ikke ha gjort dette tidligere. I tillegg til vakkert landskap, var menneskene vi møtte helt fantastiske. Synet av alle de ukjente menneskene som stimlet ned til kaien og møtte oss med en utrolig varme i Kirkenes er noe jeg aldri vil glemme.

Sensar Marine
Sensar Marine
Del: