<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=338379230277216&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Vinteren er på vei: Hvor lagrer du båten din?

Kelly Moulton
Kelly Moulton
Del:

Jeg bor i Bergen, der har man et valg om å lagre båten på sjøen gjennom vinteren, eller lagring på land. 

For første gang i livet mitt, bestemte jeg meg for å beholde båten på sjøen i fjor. Hva skjedde? Fanafjorden frøs til is for første gang på over 30 år.

Folk gikk faktisk på skøyte rett utenfor huset mitt. I Bergen - er det mulig?

fanaIce

 

Hele vinteren var båten lagret i en marina på fjorden, dette bildet tok jeg når jeg stod på kaien - en liten, godt beskyttet, familie-eid marina som heter Nødtvedt Marina.

Slik så det ut bare en uke etter alt smeltet.

marina

 

Med SmartBoat One kunne jeg ha kontroll på båtens temperatur hele tiden - men jeg er usikker på om jeg er villig til å ta den risikoen på nytt. Jeg ble utrolig lettet for at min Mercury 150 HK motor fyrte rett opp når isen smeltet, så “isalderhistorien” hadde tross alt en bra avslutning. 

Men hva er de største fordelene med å beholde båten på sjøen, sammenlignet med å hente den opp på land?

Fordeler med lagring av båten på sjøen:

 • Viktigste: Jeg kan bruke den hele året. Man må bare å kle seg litt varmere, og ikke være en som krever solskinn og 18+ grader for å få lyst på en båttur. Tå på genseren, luen, jakken og noen handsker - så er du klar. Sjøen og lyset er jo faktisk vakrest i juletiden. Kanskje det blir en liten pause i januar og februar, men så er jeg tilbake i mars.
 • Båten trives best i vann. Ulykker kan skje når båten blir hentet opp og flyttet inn på lagring. De fleste båteiere har minst en historie rundt dette.
 • Spare penger? Litt usikker. Noen marinaer inkluderer denne tjenesten som en del av den årlig avgiften - min gjør i hvert fall det.

På den andre siden:

 • Båten blir uansett ikke brukt på vinteren, så sikkert best å hente den opp.
 • Lettere å vaske, bunnsmøre og vedlikeholde båten når den er oppe på land.
 • Båten kan tåle temperaturene på land, uten å bli skadet.

 

Men dersom jeg tar båten opp på land i vinter, hvorfor trenger jeg SmartBoat One?

Batteriene dine trenger monitorering - vi kan ikke understreke dette nok. 

I noen vinterlagringsavtaler vil det være inkludert lading av batteriene. Det er likevel vanskelig å bekrefte at ladingen blir gjort riktig - at laderen blir satt på når spenningen når ca. 50% - og ikke bare uken før den blir sjøsatt på nytt. Dersom du lagrer båten selv, kan Smartboat One være et veldig nyttig verktøy for å monitorere spenningen på batteriene for å unngå skadene som kommer fra å lade dem helt ut.

Flere spørsmål om godt batterivedlikehold? Les mer her.

Paal Kaperdal, Gründeren og CEO av Sensar Marine, sier også…

“Jeg personlig har hatt de største skadene på båtene mine mens de var lagret på land. Utenfor vannet er batteriene mest eksponert når temperaturene blir kaldere, spesielt hvis de ikke er fulladet. Båter som er lagret innendørs blir mindre eksponert til kalde temperaturer, så det er ganske store forskjeller mellom lagring innendørs og utendørs.”

SmartBoat One sine temperatursensorer vil holde deg oppdatert på båtens temperaturer, for å sikre at båten ikke blir eksponert til ekstremt lave temperaturer som kan føre til langsiktige skader i båten.

 

Her er min personlige sjekkliste til vinteren:

NB! Jeg eier en 21 fots daycruiser, med en Mercury 150 HK utenbordsmotor. Min liste vil appillere mest til de med tilsvarende båter.
 
 • Fjern verdisaker

 • Når båten er oppe, gi båten en grundig inspeksjon for å lete etter skader eller deler som må fikses. Dette er alltid lettere når båten er på land/lagring. Åpne bunnventiler for å la vannet drenere. Har du god tid, kan du smøre bunnen litt. 

 • Koble fra batteriene og flytt dem inn for varmere lagring.

 • Vinterkonservering av motor - Skyll motoren med ferskvann. Bruk tåkesmøreolje i sylindrene. Appliker vanntett fett til propellaksel og trådene i propellen. Bytt oljen i motoren.

  Ærlig talt- jeg velger vanligvis å leie en ekte mekaniker til denne oppgaven. Jeg stoler ikke helt på mine motorferdigheter...
 • Fyll tanken, men ikke helt fullt slik at drifstoffet kan ekspandere. Legg så til drivstoffstabilisator.
 

Dersom båten ikke skal ligge på sjøen året rundt, er det tryggeste stedet for en båt innendørs (klimakontrollert lagring). 


Les mer om hvordan SmartBoat One måler temperaturer og når den varsler deg ved kalde temperaturer.

 
Kelly Moulton
Kelly Moulton
Del: