<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=338379230277216&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Slik vedlikeholder du kalesjen på båten din

Sensar Marine
Sensar Marine
Del:

Kalesjen er en viktig del av båten din, både i det visuelle inntrykket og i form av funksjonalitet. Både ferske og mer erfarne båteiere kan brenne seg på at de enten blir for ivrige når de skal rengjøre kalesjen, eller at de pakker ut kalesjen etter vinterlagringen og angrer på at de ikke tok seg tid til å gi den litt ekstra omsorg før den ble pakket ned. 

I denne artikkelen gir vi deg tipsene til hvordan du bør vedlikeholde kalesjen på båten din, så du får glede av den sesong etter sesong.

Unngå disse tabbene når du rengjør kalesjen

Det er ikke alltid slik at det vi tenker på som en logisk løsning, faktisk er den beste måten å gå frem på. Når du oppdager en gigantisk måkeskitt som har rent ned langs hele siden av kalesjen din, er det fort gjort å gripe til en børste eller annet verktøy og virkelig skrubbe alt sinnet mot måken inn i kalesjen. Impregneringen i kalesjen vil sette lite pris på den behandlingen. 

Her er noen av de vanligste feilene folk gjør når de skal rengjøre båtkalesjen: 

Å pakke sammen kalesjen før den er helt tørr

Selv om kalesjen ser tørr ut, kan det sitte fukt igjen i sømmene. Da kan du risikere å pakke ut en kalesje med fuktskader og råtten tråd til neste båtsesong. 

Å bruke en hard børste på kalesjen

Det er fristende å gyve løs på flekker og skitt med liv og lyst, men uansett hvor gode intensjoner du har, vil dette mest sannsynlig gi riper i impregneringen. Tough love kan være et godt valg i mange sammenhenger, men akkurat med båtkalesjen din bør du heller hente frem et mykere håndlag. 

Å gå løs på kalesjen med høytrykksspyler

Hva gir vel mer glede enn å gå løs med en skikkelig god høytrykksspyler? Det er likevel ikke alltid høytrykksspyleren er det beste valget. Vevstrukturen i stoffet i båtkalesjen er ikke laget for å tåle så hardt trykk som en høyttrykkspyler gir, og du risikerer rett og slett å ødelegge kalesjen din dersom du spyler den med et så kraftfullt verktøy. 

 

Den beste måten å vedlikeholde kalesjen på

Når du nå har lært deg hvordan du ikke skal behandle kalesjen din, er du nok spent på hva du faktisk bør gjøre. Som en kort oppsummering kan man si at båtkalesjen trenger tålmodighet og omsorg, heller enn fart og spenning. 

Dette er det du bør gjøre for best mulig vedlikehold av kalesjen:

Legg kalesjen i bløt i grønnsåpevann

Det beste er å la kalesjen ligge i bløt i et døgn. Underveis kan du se innom og skrubbe litt forsiktig, dersom det er flekker som sitter godt. Pass på at du bruker en myk svamp som ikke vil skade impregneringen. 

Skyll godt, helt til du er sikker på at all såpen er borte.

Impregner kalesjen

Første sesongen kalesjen er i bruk trenger du ikke impregnere, men deretter er dette en god vane å etablere. Impregneringen gjør kalesjen tettere, det blir lettere å holde den ren, og i tillegg beskytter impregneringen mot UV-stråler. 

Mange får panikk og tror de har kjøpt katta i sekken fordi kalesjen lekker litt det første året. Dette er helt normalt, ganske enkelt fordi hullene etter nålen er tykkere enn tråden den er sydd med. Ta høyde for dette ved å passe på puter, tepper og andre tekstiler som befinner seg rett under sømmene. Perioden med lekkasje varer ikke lenge, så fort tråden sveller opp, tetter den nålehullene, og kalesjen din er klar for et godt og langt liv. 

Liten innsats for en perfekt kalesje

Vedlikehold av kalesjen er som beskrevet ikke en veldig komplisert jobb. Følger du rådene vi har gitt her, vil du ha en ren, pen og funksjonell kalesje som holder deg tørr og komfortabel, hele sesongen gjennom. 

Sensar Marine
Sensar Marine
Del: