<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=338379230277216&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Slik skal lanternene lyse på båt

Sensar Marine
Sensar Marine
Del:

Sjøvettregel nummer fire sier at du alltid skal følge Sjøveisreglene. En av reglene her er å overholde bestemmelsene som gjelder for lanterneføring. Reglene for lanterner kan skape mye forvirring – men når du ferdes på sjøen er du selv ansvarlig for å etterleve lovverket.

I denne artikkelen kan du lese om hvordan lanternene skal lyse på din båt.

Hvorfor har båten lanterner?

Når vi kjører bil så tar vi det som den største selvfølge at bilen skal ha på lys. Vi tenker ikke over det, før vi eventuelt møter en bil som ikke har de på. Vi har også mye fokus på hvordan refleks gjør oss synlige når vi vandrer langs veien i mørket. Alt dette handler om trygghet, både for den mest sårbare fotgjengeren og for den som kjører bilen.

Det samme behovet for trygghet oppstår når vi ferdes på vannet. Å kjøre båt kan i stor grad sammenlignes med å kjøre bil, bare at det her ikke finnes noen synlige linjer på vannet som du skal holde deg innenfor. Heldigvis har du noen hjelpemidler, blant annet lanterner og andre sjømerker.

Det kan bli ganske mørkt på sjøen om nettene. Hvis man befinner seg i, eller støter på, en båt uten fungerende lanterner, kan det fort oppstå ulykker. Derfor er det også påbudt med lanterner fra solnedgang til soloppgang – og ellers når sikten av ulike grunner er begrenset.

Hvis du har vært ute en sommernatt på sjøen før, så vet du nok hvor vanskelig det kan være å tyde omkringliggende fartøy hvis du ikke kan støtte deg på lanternene. Lysene hjelper deg å få en formening om både størrelse, fart og retning. Slik kan du tilpasse din egen navigering.

For alles trygghet og trivsel på sjøen, er det derfor viktig at du som båtfører har kontroll på reglene som gjelder for lanterner på din båt.

Seilbåt om natten med lanterner

Disse lanternene må du kjenne til

Vi har hovedsakelig tre lanternetyper som alle båtførere skal kjenne til; topplanterner, sidelanterner og akterlanterner.
Topplanterner og akterlanterner skal alltid være hvite, mens sidelanternene er grønne på styrbord side og røde på babord side.

I tillegg er det for mange småbåteiere aktuelt å ha kjennskap til rundtlysende lanterner. Dette er hvite lys som lyser 360 grader rundt båten.

Disse lanternene skal du ha på din båt

Alle båter, uansett størrelse eller type, skal ha godkjente lanterner. En båt skal alltid være synlig fra alle vinkler, og andre båtførere skal kunne tyde hvilken hvilken retning du beveger deg i. Når lanternene brukes er det derfor svært viktig at ingenting dekker til eller overdøver lyset fra lanternene.

I utgangspunktet skal en båt alltid være utstyrt med én topplanterne, to sidelanterner og én akterlanterne. Et unntak er båter som er mer enn 50 meter lange – disse skal ha topplanterne både forut og akterut.

Dette er lanternene du skal ha på din båt - illustrasjon Sensar MarineVisuell oversikt over lanterneføring som gjelder båter med ulik størrelse og knop

 

Det finnes likevel noen båter som har forenklede regler for lanterneføring.

Disse båtene tillates færre lanterner

Båt under 7 meter

Båter under 7 meter, hvis motordrevet har høyeste hastighet på 7 knop eller lavere, er godkjent for bruk av kun én rundtlysende hvit lanterne som lyser rundt hele båten. Dersom båten seiles eller du er på rotur, trenger du ikke mer enn en hvit lykt, så lenge du holder deg på avstand til sjøtrafikk og lyser opp i god tid når andre må se deg.

Båt under 12 meter

Har du båt under 12 meter, trenger du ikke separat topplanterne og akterlanterne. Du kan heller bruke én rundtlysende hvit lanterne.

Båt under 20 meter

Hvis du har en motordrevet båt under 20 meter, trenger du ikke egen sidelanterne plassert på styrbord og babord side. Du kan bruke én sammensatt lanterne, som viser både rødt og grønt lys.

Seilbåt

En seilbåt som går for seil behøver ikke å ha tent topplanterne. Den må dog tennes med én gang du starter motoren. Hvis du i tillegg har en seilbåt under 20 meter, kan både sidelanternene og akterlanternen være én kombinert lanterne i mastetoppen.

Sensar Marine
Sensar Marine
Del: