<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=338379230277216&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Gründerens egen båt reddet av SmartBoat One

Sensar Marine
Sensar Marine
Del:

Det er oktober på Forstrøno utenfor Os i Bergen. Ingen kan huske den siste fulle dagen uten noe regn. Denne dagen sitter mange hjemme og drømmer om lysere og varmere tider ute på sjøen. Samtidig kjemper bergenseren Paal med å holde båten sin over vannflaten i et voldsomt uvær.

Båten hans ligger på sjøen hele året ved familiehytten som ble bygget av foreldrene i 1969. Som en selvlensende skjærgårdsjeep på Vestlandet er det vanlig at den har litt vann i kjølen.

Men denne gangen var situasjonen annerledes. For båtens del kunne det endt betydelig verre hadde det ikke vært for at mannen ble varslet om at ting begynte å gå galt ute ved hytten.

Båten på hytten

Båten ligger på sjøen hele året ved familiehytten.

Drømte om et bedre båtliv

Heldigvis er han som prøver å redde båten ikke hvilken som helst båteier – det er vår gründer, Paal Kaperdal.

– Den første gangen jeg eide en båt selv, bodde jeg timevis unna marinaen. I de tider erfarte jeg alle utfordringene det er å være båteier.

– Jeg ønsker å kunne være langt fra båten min og samtidig vite nøyaktig hva som skjer med den, forteller Kaperdal.

Systemets hensikt fra dag én har vært å monitorere de kritiske systemene i båten som kan skape mest bekymring blant båteiere. Ting som krever løpende oppmerksomhet som spenningen til båtbatteriene. I tillegg til å unngå store skader ved vanninntrenging, frost eller tyveri. Dersom noe skulle gå galt, så får man umiddelbart varsling fra SmartBoat One.

– Målet vi satt fra starten var at den skulle være konstruert for all maritimt bruk. Den skulle være vanntett og tåle krevende norsk vær og kyst.

Paal i hytten 7

– Jeg ønsker å kunne være langt fra båten min og samtidig vite nøyaktig hva som skjer med den, forteller gründer Paal Kaperdal. Han lanserte SmartBoat One i 2019.

SmartBoat One gav gründeren kritisk beskjed midt i arbeidsdagen

På den regnfulle ettermiddagen før Paal Kaperdal måtte kjøre ut til båten på hytten på Os, satt han i et møte med teamet sitt. Så kom det et par SMS-meldinger fra SmartBoat One som måtte prioriteres:  Vannstanden i båten hadde økt opp til 14 cm, selv om lensepumpene også hadde vært på. I tillegg var båtbatteriene nesten helt utladet, dette trolig fordi lensepumpen ikke hadde tatt en pause på veldig lenge.

Ved å sjekke i appen innså han at båten trolig var på vei ned, og at den eneste måten å holde den over vannflaten var å dra ut for å fikse det. Dette kunne være kritisk.

20-10-2021 - Motorrommet

Da han ankom til kaien, var ting verre enn ventet. Slangen til lensepumpen hadde sprukket og fylte dermed vann rett i kjølen. Regnet fortsatte å bøtte ned, mens motorrommet var halvfullt med vann. Båtbatteriene og den defekte lensepumpen måtte erstattes.

Takket være det interne batteriet til SmartBoat One kunne den måle og varsle uavhengig av det som skjedde med båtbatteriene.

Uten hans egen oppfinnelse hadde båten trolig gått ned.

 

Hva gjorde SmartBoat One spesielt i denne situasjonen?

  1. SmartBoat One drifter på eget batteri - selv om båtbatteriene var i en dårlig tilstand, kunne SmartBoat One fortsette å hente informasjon fra sensorene og sende det til appen. Dermed mistet aldri Paal oversikt over båten.

  2. Vannsensoren gjør at man kan se sanntidsdata på vannstand - vår sensor gir deg en full oversikt over hvor mye vann du har i kjølen, når det begynner å fylles opp, og hvor fort det fylles opp. Kombinert med oversikt over lensepumpeaktiviteten hadde Paal et klart bilde av hvor alvorlig situasjonen var. 

paal_installation

– Vi designet SmartBoat One for å kunne installeres i alle typer båter. Takler systemet utfordringene langs Norges kyst så vil det takle alle problemer uansett hvor i verden den befinner seg.

 

Sensar Marine
Sensar Marine
Del: