<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=338379230277216&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Fremtidens båtliv – Keeping up with Tesla?

Erik Wickgren, MD i Viggo Boats
Erik Wickgren, MD i Viggo Boats
Del:

Debatten om hvordan vi kan overvåke og kontrollere båtens funksjonalitet, er mer relevant og interessant enn noen gang før. Marine datanettverk og multifunksjonsskjermer skaper grenseløse muligheter når det kommer til endring og forbedring av brukeropplevelsen. Dessverre, med dagens teknologinivå, finnes det også en del UX-fallgruver for båtbyggere.


En konservativ båtbransje sammenlignet med bilbransjen

Båtbransjen er mildt sagt kjent for å være konservativ. Folk, både i og utenfor bransjen, klager stadig over at båtene ligger “ti år bak” bilindustrien når det gjelder implementering av ny teknologi. Denne bemerkningen er ganske treffende hvis vi ser på i hvilken grad en bil bruker data for å overvåke og kontrollere funksjonalitet, sammenlignet med båter.

Nesten alt på en bil slås av eller på som følge av at data forteller en digital bryter hva som skal gjøres.

Det er for eksempel dette som lar deg velge, i bilens programvare, hva som skal skje når du låser opp bilen med fjernnøkkelen. Når du nærmer deg bilen, vil den for eksempel bevege speilene, lyse opp på forskjellige måter og flytte førersetet til din foretrukne stilling.

Gjør båten din dette? Sannsynligvis ikke.

Mest sannsynlig foregår det litt mer som dette; i en ugrasiøs dans forsøker du å balansere på et glatt dekk, mens du holder fast i knippet ditt med nøkler – og når du endelig er trygt inne i båten, må du nå den manuelle hovedbryteren for å i det hele tatt få liv i båten. En ganske stressende start på en hyggelig båttur.

Smart båt teknologi, konservativ båtbransje


Mangel på økonomisk motivasjon for utvikling

Når vi ser på eksempelet ovenfor, er det lett å forstå at båtfolk og produsenter er ivrige etter å implementere moderne teknologi. Det er også her ting blir litt mer komplisert, og fører til store utfordringer innen UX-design. “Hvor vanskelig kan det egentlig være?” spør du kanskje. Vel, årsaken til kompleksiteten kan staves programvare og FoU.

Den største utfordringen for båtprodusenter, er at de færreste produserer i et slikt volum at det er økonomisk motiverende å utvikle egen programvare og maskinvare for bedre brukeropplevelse. De er derfor i hendene på elektronikkprodusenter innen marine.

For store bilprodusenter er det annerledes. Der er programvare like viktig som som bilens design, dersom de skal være konkurransedyktige.

Bare se på Tesla. Visste du at Tesla brukte nesten 1,5 milliarder dollar på forskning og utvikling i 2020? Programvareutvikling utgjør en betydelig del av dette.


Store aktører leder utviklingen og skaper utfordringer

Datanettverket er i en eller annen form allerede på plass i de fleste moderne båter – både store og små. Den marine standarden for CAN bus-teknologi, NMEA2000, har eksistert i to tiår nå. Digital svitsjing blir stadig mer vanlig i fritidsbåter. I løpet av de neste årene vil nesten alt utstyr, slik som trimplaner og varmeapparater, være koblet til båtens nettverk.

I dag eier produsentene av multifunksjonsskjermer stort sett denne plassen. Her snakker vi primært om produsenter som Navico, Raymarine og Garmin. Som båtprodusent kan du gi disse en teknisk fil, slik at de kan utforme layouts for båtens hovedskjerm – som skal brukes til overvåking og kontroll av tilkoblet utstyr. Alt bra, så langt.


Det dukker imidlertid opp noen utfordringer når man gjør det på denne måten:

  1. Båtprodusenter, som stiller med generelt lite kunnskap om verken UX eller programvaredesign, må sette kravspesifikasjoner som programmereren til systemet skal bruke – for alle mulige konfigurasjoner av båten. Dette fører ofte til dumme fallgruver.
  2. De store produsentene må til en viss grad ha en “one size fits all”-tilnærming. Programvaren må fungere både for en 130 fots yacht med over 100 noder på nettverket, og kunne skaleres ned til en liten 20 fots bowrider med fem noder. Det har vist seg at dette ikke alltid er så enkelt.
  3. En multifunksjonsskjerm er ikke alltid den optimale løsningen i et marint miljø. De nevnte produsentene spesialiserer seg verken på produksjon av tastatur eller knapper, men de eier den digitale svitsj-infrastrukturen. Ikke-digitale knapper må dermed implementeres og programmeres separat.

Marin teknologi går utvilsomt en spennende fremtid i møte! Noen ambisiøse prosjekter, slik som SmartBoat One fra Sensar Marine, som har som mål å løse problemet med fjernovervåking og kontroll av fartøyet, har blitt lansert med tidlig lovende resultater.

Min utfordring til dem og andre? Bruk dataen på en meningsfull måte, og fokuser på hva båteieren faktisk trenger. Gi båtfolket det samme høye nivået av UX som de er vant til i bilene sine. Og ikke få meg til å vente enda et tiår.


Om forfatteren

Erik Wickgren er COO i Viggo Boats og Öregrundsvarvet. Han har stor interesse for marin industri, og overgangen til et mer bærekraftig båtliv. Tidligere var han Territory Key Account Manager i Nord-Europa for Navico, som produserer Simrad, B&G og Lowrance. Han har vært aktiv innen yrkeshøyskolen som styremedlem for utdanningen “Marineteknikker”, og er tidligere lærer i kurset “Navigasjonssystem og Marine Datanettverk”. Han har hatt egne selskaper i båtbransjen siden 2005, men i dag gjør han små investeringer i marine startups.

Erik Wickgren-1

 

Erik Wickgren, MD i Viggo Boats
Erik Wickgren, MD i Viggo Boats
Del: