<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=338379230277216&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Fra Bergen til Bodø i en 15 fots Rana med 25 hk

Sensar Marine
Sensar Marine
Del:

For to måneder siden fikk Tom Inge Karlsen en idé mange kanskje vil kalle noe overmodig. En liten båttur utviklet seg til en pågående oppdagelsesreise langs norskekysten – en reise som er en hardfør eventyrer verdig. Han er nå på vei fra Bergen til Bodø, i ikke noe mindre enn en 15 fots Rana utstyrt med 25 hk påhengsmotor.

Fra en liten tur til et stort prosjekt

Da samfunnet stengte ned, og Tom Inge mistet jobben i et drillingselskap, ønsket han å benytte anledningen til å utfordre seg selv. Som den båtentusiasten han er, fant han raskt ut at han måtte komme seg ut på havet. 

Som ung leste Tom Inge om pionérdykkeren Jacques-Yves Cousteau og fikk en gryende fascinasjon for film og foto under vann. Etter dette har han vært aktiv med å utforske og formidle det han opplever i sine nærområder. Selv bor han i Alver kommune og bruker båt hele året, også på vinteren. Det skal ikke lange turene til før han gjør nye oppdagelser.

Et ønske om å vise frem norsk kyst og natur

Mange fikk i fjor sommer kjenne på det å være turist i eget land, likevel har nok de færreste opplevd kysten og landet vårt fra denne vinkelen – i hvert fall ikke såpass naturnært. Tom Inge ønsker nå å vise andre hvor fantastisk kystlinje vi faktisk har, gjennom deling av bilder og historier. På turen som han forventer å bruke 40 dager på har han med seg et kamerateam, som følger etter i en større båt.

fra bergen til bodø komp

Tenker sikkerhet hele veien

Det er fort gjort å ta seg vann over hodet når man skvulper i vei langs verdens tøffeste kyst, i en liten plastbåt. Denne lille båten har store oppgaver den skal løse på åpent hav, og for den gifte 3-barnsfaren er sikkerhet hele tiden viktigere enn selve turen. Han har derfor forberedt seg godt, og brukt de siste to månedene på grundig planlegging. 

Turen vil i stor grad handle om å finne mulighetsvinduene der forholdene er gode nok til å legge etappene bak seg. Han kommer blant annet ikke til å ferdes utaskjærs, han vil slå seg til ro i havner og har med seg bivuakk i møte med riktig dårlig vær. Med en gjennomsnittsfart på 20 knop i plan, regner han med å få 70 timer effektiv transitt og gangtid mot målet.

Det er klart man får innspill og råd fra mange kanter når man går i gang med et prosjekt som dette. Men, utover å komme i land i Bodø, blir ferden litt til mens den går, én nautisk mil av gangen.

blink iii tom inge karlsen

Blink III - om båten

Blink III er en 15 fot Rana kjøpt privat for 35 000 i 2020. Motoren er en nesten ny 25 hk Yamaha, 2017-modell. Motoren har gått ca. 70 timer og nylig vært på service. For å være på den sikre siden har Tom Inge også tatt med seg en hjelpemotor med 6 hk.

Båten er i dag påkostet topp moderne utstyr, som overgår verdien på selve fartøyet. Store oppgraderinger er gjennomført, blant annet installasjon av elektrisk anlegg, start- og forbruksbatteri, kartplotter og ekkolodd. Ved hjelp av SmartBoat One kan familie, venner og alle som ønsker å følge båten direkte, gjøre dette via Sensar Marine-appen. I tillegg gir modulen en ekstra sikkerhet for Tom Inge og Blink III både til havs og i havn.

Hjelp fra flere hold

Reisen mellom Bergen og Bodø byr på noe av den flotteste naturen som finnes, men dette krever at Tom Inge må krysse barske hav og farlige forhold. Stad og Hustadvika har i alle år vært fryktinngytende områder for selv de mest vågale sjøulker, og området har vært sterkt preget av havari og store problemer for alle typer skip og båter.

Det er åpenbart at en 15 fot Rana kan møte på store utfordringer når slike strekk må dekkes. Derfor er det satt av mye tid til å vente på gode forhold, men forutsigbarheten er minimal.

Siden prosjektet @verdens barskeste kyst - i liten båt har vært åpent på sosiale medier, har Redningsselskapet fått med seg dette og tilbudt seg å hjelpe. I løpet av reisen skal Tom Inge blant annet delta på en større øvelse som innebærer helikopter og mann-over-bord. Videre vil RS 141 Mærsk fra Redningsselskapet følge Blink III over både Hustadvika og Stad. Slike strekninger har tidligere skapt problemer for mye større fartøy, som motorstopp for større cruiseskip. Så de ydmyke 25 hestekreftene til Blink III setter nok stor pris på den bistanden som er tilgjengelig.

Vi ønsker lykke til på ferden videre!

Du kan følge den spennende reisen til Tom Inge og Blink III på Facebook og Instagram.

Sensar Marine
Sensar Marine
Del: