<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=338379230277216&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Derfor er kjøpekontrakt viktig - 5 fallgruver når du kjøper bruktbåt

Sensar Marine
Sensar Marine
Del:


Hvert år, når våren titter frem, er det mange som lengter ut på sjøen og lar seg friste til båtkjøp. Å rette seg mot bruktbåtmarkedet er for mange en gylden mulighet til å oppfylle båtdrømmen. Mange ender opp med å kjøpe båt av en privatperson. I skrivende stund ligger det over 7000 båter til salg på finn.no. Godt over halvparten av dem er bruktbåter solgt av privatpersoner.

I denne artikkelen kan du lese om hvilke fallgruver du kan havne i ved kjøp av bruktbåt, og hvorfor det er så viktig med kjøpekontrakt.


Forskjeller på kjøp av bruktbåt av forhandler og privatperson

Når du skal kjøpe bruktbåt, har du to valg – du kan kjøpe av forhandler, eller av en privatperson. Før du tar et valg, bør du sette deg inn de forskjellige rettighetene og pliktene du har som kjøper.

 

Kjøpe bruktbåt av forhandler

Dersom du kjøper båten av en næringsdrivende, for eksempel en båtforhandler, er du beskyttet av forbrukerkjøpsloven. Denne gir fem års reklamasjonsrett i tillegg til angrerett, og i noen tilfeller også garanti hvis noe uforutsett skulle skje med båten.
Du skal kunne forvente at selgeren har tilstrekkelig kunnskap om båt, og at båten har vært gjennom undersøkelser og tester før den er lagt ut for salg.

 

Kjøpe bruktbåt av privatperson

I motsetning til ved kjøp via forhandler, kan du kun støtte deg på kjøpsloven dersom du gjør handel med privatperson. Kjøpsloven har noen vesentlige begrensninger sammenlignet med forbrukerkjøpsloven. Blant annet har du ingen angrerett, og selv om selgeren har opplysningsplikt, har du også undersøkelsesplikt før kjøpet gjennomføres.
Hvis verken du eller selger er spesielt båtkyndige, kan det fort dukke opp konflikt selv om selgeren skal informere om vesentlige forhold ved båten, som skader eller mangler. Informasjonen du får vil ofte begrenses til selgerens kunnskap.

Båt på land - kjøp båt brukt eller ny, men husk kjøpskontrakt

 

5 fallgruver når du kjøper bruktbåt

Så hvordan kan du sørge for at du gjør en god båthandel i privatmarkedet? Her beskriver vi noen vanlige feller det er lett å gå i, og hvordan du kan unngå dem.

 

1. Du undersøker ikke båten grundig nok før du kjøper

Mange opplever dessverre at båten på en eller annen måte er i dårligere forfatning enn forventet. Tenk at du har kjøpt drømmebåten, fått den sjøsatt og er klar for lave skuldre og pur båtglede. Så ryker motoren på grunn av en slitasjeskade som ingen var klar over. Idyllen er brutt.

For enkelthetens skyld velger mange privatpersoner å selge båter sin “som den er”. Dette bør skjerpe sansene dine, hvis du skal få en båt som lever opp til forventningene dine.

Det siste året har i tillegg salg av båt definitivt vært “selgers marked”, noe som lett gjør folk fristet til å ta den høyeste risikoen – å kjøpe båten usett. Du står ikke stødig i møte med undersøkelsesplikten din da, dersom det dukker opp uheldige overraskelser.

Når du kjøper en bruktbåt, bør du derfor legge ned innsats i å faktisk undersøke den skikkelig, helst både i vann og på land. Ved å ta en prøvetur finner du lettere ut om den for eksempel manøvrerer godt og at alle instrumenter fungerer som de skal. Får du båten opp på land, har du mulighet til å studere den delen som ellers ligger under vannlinjen.

Dersom du ikke er kyndig til å vurdere båtens tilstand selv, bør du få med deg en tredjepart til å undersøke både båt og motor. Hvis prisklassen tilsier det, kan det være fornuftig å få hjelp på et båtverksted.

undersøk båten grundig før kjøp, derfor er det viktig med kjøpskontrakt

 

2. Båten er ikke CE-merket

I Norge har det siden 16. juni 1998 vært krav til CE-merking på alle båter som er produsert eller importert. Dette fordi du skal være sikker på at båten er produsert etter EU-regelverkets standarder, som gjør den egnet til bruk i norske sjøforhold.
Det er forbudt både å selge og å bruke fritidsbåter som ikke er CE-merket. Et unntak er eldre båter som er omsatt innen EØS-området før 1998. Se derfor spesifikt etter dette når du kjøper en båt på privatmarkedet. Hvis du må fikse nødvendig dokumentasjon for båten i etterkant, kan du fort forvente deg en god regning.

 

3. Du kjøper en stjålet båt

Det finnes dessverre uærlige mennesker. Det er ikke noe hyggelig å finne ut at verken selgeren eller du er båtens rette eier. Folk som selger tyvegods har i tillegg en tendens til å fordufte fra jordens overflate etter at pengene er overført.

Sjekk alltid om båt eller motor er meldt stjålet. Under småbåtregisteret til Redningsselskapet kan du enkelt gjøre et søk på båten. Be om å få dokumentasjon på eierforhold samt se selgerens legitimasjon. En uregistrert båt bør få det til å blinke i varsellampene.

Et annet tips er å gjøre et litt grundig nettsøk på selgeren. Finnes det nok informasjon om vedkommende i tilfelle du skulle få behov for å ta kontakt senere?

 

4. Du kjøper en båt med gjeld

Gleden ved ny båt kan fort bli ødelagt dersom du blir overrasket over at det er gjeld tilknyttet båten. Sjekk alltid med Skipsregisteret NOR og eventuelt Brønnøysundregistrene om det er pant i båten.

 

5. Du angrer etter at avtalen er inngått

Som nevnt har man ingen angrerett ved kjøp av privatperson. Du kan faktisk bli krevd for erstatning dersom kjøpet uteblir, etter at det foreligger en avtale. Derfor bør du være bevisst hvordan du ordlegger deg, spesielt ved et skriftlig bud. Dersom du gir et bud som selger aksepterer, er du langt på vei bundet til avtalen. Et bud bør derfor alltid inkludere en frist for når selger må akseptere budet. Kommuniser tydelig at budet har et tidspunkt for utløp.

 

Derfor er kjøpekontrakt så viktig

Mange konflikter mellom selger og kjøper kan unngås med en god kjøpekontrakt. Få dokumentert svar på alle spørsmål du har. Kjøpekontrakten bør gjenspeile helt tydelig alt hva dere har diskutert og avtalt.

Les nøye gjennom kjøpekontrakten før du signerer den, og spør selger dersom det er vesentlige ting du ikke finner informasjon om.

Det er kjedelig i seg selv om du brått står der og båten lekker vann, men det er en ytterligere strek i regninga dersom heller ikke kjøpekontrakten er vanntett.

Sensar Marine
Sensar Marine
Del: