<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=338379230277216&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

De vanligste årsakene til skader på fritidsbåter – Slik velger du riktig forsikring

Sensar Marine
Sensar Marine
Del:

Norge er en ekte båtnasjon. I tillegg ser det ut til at det også i år blir mange som skal feriere på sjøen. Det betyr at det sannsynligvis også blir flere nybegynnere, og usikre båtførere på vannveien i sommer – noe som fort blir spennende for forsikringsselskapene. 

Vi har tatt en prat med Erik Vågen, Teamleder i forsikringsselskapet Fender Marine, om hva båteiere bør vite om båtforsikring samt om deres partnerskap med Sensar Marine. Fender Marine er spesialister på maritime forsikringer til både private og profesjonelle målgrupper, og har tilbudt privatforsikringer mot fritidsbåter siden 2005.

Dette er de vanligste årsakene til skader på fritidsbåt

Det finnes omtrent 1 million båter i Norge (inkludert bl.a kano og vannscooter), og det har vært en enorm vekst de siste årene. Ca 600.000 av disse eierne forsikrer båtene sine, og rundt 7,5% av alle forsikringskunder har en skade i løpet av året.

Mange lar båtene ligge stort sett hele sommeren – faktisk blir hver båt brukt i gjennomsnitt bare 18 timer per år. Det blir mange stunder hvor båten ligger ubrukt. Man ser derfor også et økt antall skader grunnet dårlig tilsyn med båten.

Man skulle kanskje også tro at de fleste uhell skjer når man virkelig lufter sveisen, og tester hvor mange knop man når med topphastighet. Flere forsikringsselskaper er også skeptiske til å tilby forsikringer til båter som går over 60 knop. Dette rimer ikke helt med virkeligheten, i følge Vågen.

- Det er faktisk den rolige båtturen som gir skader, i mye større grad enn høy fart. Årsakene er at båtførere oftere er uoppmerksomme i kjent farvann. Da treffer man raskt et skjær, kjører på land eller dulter borti noe under vannkanten. Slike uhell gir ofte skader som blir problemer først etter en tid. Plutselig kommer du en dag og finner en sunket båt, fordi den har begynt å ta inn vann i en uoppdaget skade i skroget.

Slik velger du riktig forsikring til din fritidsbåt

Det finnes mange båtforsikringer å velge mellom, og det er fort gjort for båteiere å bli usikre på hvor god dekning de faktisk trenger på en forsikring.

Når du ferdes i fartøy på sjøen, har du et ansvar for andre – akkurat slik du har når du sitter bak rattet på en bil. Hvis det skulle skje en ulykke med mennesker involvert, ønsker du at forsikringen din skal dekke ansvar og ulykke på personer. For de fleste vanlige båteiere er dette en forsikring som er god nok. 

Hvis du derimot er en litt mer hardbarket båtentusiast, som bruker mye at fritiden din på bøljan blå, befinner du deg kanskje i behov for større dekning. Noen av de mer omfattende båtforsikringene inkluderer blant annet feriegaranti og leiebåt, dersom båten skulle havarere og ødelegge ferieidyllen.

Det er også viktig å huske at det ikke nødvendigvis bare er båten i seg selv du forsikrer. Ofte er for eksempel motoren noe av det nyeste, og dyreste, på båten. De fleste forsikringsselskap dekker bare deler av kostnadene dersom motoren ryker. Hvis du har en dyr motor, kan det derfor være fornuftig å se etter de som dekker hele.

I Norge er det nesten bare Fender Marine som er et forsikringsselskap som er spesialisert på forsikring av fritidsbåter.

Ta alltid kontakt med en forsikringsrådgiver

Det viktigste rådet til Vågen, er å ta kontakt med et forsikringsselskap for å få rådgivning som ivaretar ditt faktiske behov.

-Ta gjerne kontakt før du kjøper båten, så kan du senke skuldrene litt mer. Det mange ikke vet, er at noen båter ikke er så enkle å forsikre – for eksempel selvbygde båter som ikke er CE-godkjent. Når båteiere ringer oss i Fender Marine, vil vi aldri forsøke å selge en større forsikring enn det behovet båteieren har. Derfor er det viktig at kunder ringer til oss, slik at vi sammen kan finne den riktige forsikringen. 

I Norge er det nesten bare Fender Marine som er et forsikringsselskap som er spesialisert på forsikring av fritidsbåter.

- Det er viktig for oss at dersom en kunde ringer på grunn av en skade, så skal vi kunne forstå og forklare kunden hva som har skjedd, sier Vågen.


Billigere forsikring hos Fender Marine med SmartBoat One

Fender Marine og Sensar Marine har inngått et samarbeid som gir SmartBoat One-eiere billigere båtforsikring. Fender Marine har fulgt SmartBoat One med interesse siden før produktet var ferdig. Vågen har tro på at SmartBoat One kan bidra til færre uhell på grunn av dårlig tilsyn med båten.

- Hvis du har en båt du bare bruker 18 timer i sesongen, kan det være greit å vite at batterier og slikt fungerer før du skal ut på tur. Et flatt batteri fører også til at lensepumpen slutter å jobbe – noe som er en kjent årsak til at båter som ligger fortøyd plutselig synker. SmartBoat One og den tilhørende appen gir båteiere en kjempefordel, hvis de ikke har anledning til å sjekke til båten hele tiden. Da har du et system som varsler deg dersom noe ikke er som det skal. Den måler for eksempel vannstanden i båten til enhver tid.

Vågen har lagt merke til spesielt én endring i båtmiljøene, med en ny generasjon båtfolk som vokser frem..

- Stadig yngre personer kjøper seg båt. Vi ser flere og flere 30-åringer som kjøper seg helt nye båter. Disse båteierne har gjerne en travlere hverdag, og er mer opptatt av teknologi og smarte løsninger som kan hjelpe dem å overvåke båten. Siden Sensar Marine med SmartBoat One er markedsledende på systemet vi mener båteiere burde ha i båtene sine, så føles dette samarbeidet helt naturlig.

 

Sensar Marine
Sensar Marine
Del: