<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=338379230277216&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Bli klar for båtsesongen - Dette er utstyret du bør ha i din båt

Sensar Marine
Sensar Marine
Del:

For den erfarne båtføreren Erik Wickgren, Managing Director i Viggo Boats, er båtsesongen allerede godt i gang. Vi andre begynner for alvor å se frem mot en sommer på sjøen. Men forbereder vi oss godt nok?

Vi har tatt en prat med han om viktigheten av riktig innstilling når man skal ut på årets båtturer, og gir deg noen tips til hva du alltid bør ha i fritidsbåten.

Planlegging er nøkkelen til en bra båtsesong

Mange tenker at båten skal fungere på samme måte som en bil, og blir overrasket over hvor slitsomt og kranglete båtlivet kan være. Det er greit å erkjenne med en gang at det å legge ut på tur med båt, skal være litt jobb. Det som dreper båtgleden for mange, er at de ikke tar seg tid til å se for seg ting før de skjer.

Forsøk å tenke gjennom alle uheldige og uønskede hendelser før de skjer. Hvilke nødsituasjoner kan oppstå? Hvor skal du fortøye båten gjennom sesongen, og hva vil kreves av vedlikehold? Ved å se for deg disse tingene, kan du forberede deg på å håndtere situasjoner på en god måte.

Her kommer 5 tips til hva du bør ha av utstyr slik at båtturen blir litt mer preget av hygge, og litt mindre av uro.

5 ting du bør utstyre båten din med

1. Alternativ fremdrift

Har du tenkt over hva du gjør dersom du får motorstopp langt fra land? Eller ved motorstopp nærme land? I Norge har vi en tendens til å legge utfluktene ut mot åpent hav. Når motoren havarerer, er det greit at det ikke kommer som noen overraskelse at du ikke alltid får hjelp direkte. Det er også vanlig at båten begynner å drive stadig lenger bort fra land. Dette kan få frem bekymringsrynker selv hos de barskeste.

Så hvordan får du båten din på rett kjøl hvis uhellet er ute?

Dette vil variere litt ut fra hvor stor båt du har, og hvor du befinner deg. Fritidsbåter som det er litt størrelse på, har ofte fester bak på plattformen til en ekstra påhengsmotor. Har båten din slike fester, bør du absolutt benytte dem. Vurder om du vil trenge én eller to påhengsmotorer for å dra båten fremover. Kanskje du faktisk bør ha utstyrt båten med en liten jolle du kan benytte som slepebåt ved behov?

Hvis du bestemmer deg for å ikke ha noen ekstra motor, bør du vurdere å ha et drivanker på plass i båten. Dette er et anker som gjør at båten ikke driver av sted like fort.

For litt mindre båter som ferdes i nærheten av land, vil det ofte være tilfredsstillende å ha en god padleåre tilgjengelig. Da unngår du at båten driver av gårde, og du kan beskytte båten fra å slå i land.

I tillegg bør du alltid ha en ekstra dregg tilgjengelig. Når det ikke er for dypt vann kan dreggen brukes som et nødanker, særlig hvis man skulle være uheldig å miste hovedankeret.

Et ekstra tips fra en erfaren båtfører: Hvis du ferdes gjennom et sund hvor det blåser mye fra siden, bør du plassere båten lengst mot den siden vinden kommer fra. Ved motorstopp vil det dermed ta lengst mulig tid før båten treffer land.

2. Vanntett veske

Det kan skje at man går på grunn, eller av andre årsaker må forlate båten for egen maskin. Et godt tips er å oppbevare telefon og tørre klær i en vanntett veske i båten. I tillegg kan du også bruke den som en flyteveske. Gode rutiner her kan utgjøre forskjellen mellom å overleve fra noen timer, til flere dager.

3. Badestige

Hvordan kommer du deg opp i båten igjen dersom du skulle falle over bord? En badestige er ikke bare for de badeglade, det er faktisk en av de billigste livsforsikringene du kan skaffe deg på sjøen. Badestiger, som vi også kan kalle redningsstiger, er faktisk et sikkerhetskrav ved bygging av fritidsbåter. Likevel er det mange båter som til enhver tid er utstyrt med dårlige stiger.

Badestigen bør være tilstrekkelig bred, og stikke langt nok ned i vannet, til at man kommer seg opp i båten. Et tips er å hoppe i vannet med klær på, og forsøke å komme seg opp i båten igjen – selvfølgelig under trygge omgivelser.

Badestige som utstyr til bår Sensar Marine

4. Litt godsaker til båtmotoren

Å lese båtmotorens brukermanual er ikke akkurat hvermanns våte drøm. Vi liker å tro at vi har kontroll nok selv. Likevel er det ikke så dumt å se gjennom manualen i ny og ne – de fleste har nemlig en særdeles enkel liste over hva du faktisk må ha kontroll på selv. Det er selvfølgelig litt forskjell om du har to store dieselmotorer eller en liten påhengsmotor, men du kan spare deg for mye unødvendig mas bare ved å ha tilstrekkelig oversikt.

Det kan ellers alltid være lurt å ha båten utstyrt med motorolje, glykol og startbooster.

5. Noen ekstra øyne som følger med når du ikke er der

Det skjer ofte litt mer rundt en fortøyd båt, enn en parkert bil. Du kjenner deg kanskje igjen i å bli smått bekymret hvis det blåser opp til skikkelig uvær? Litt avhengig av hvordan båten din ligger fortøyd, så føler du muligens for å jevnlig kontrollere situasjonen. Hvis båten din ligger fortøyd med akteren ut mot sjøen, og det slår høye bølger, er du blant annet avhengig av at elektriske lensepumper har strømtilførsel og gjør jobben sin. Det er mange som har funnet båten under vann på grunn av lensepumper som har ladet ut. Å utstyre båten med sensorer som følger med på slike ting for deg, kan gi deg litt lavere skuldre.

Husk at en del nødvendig utstyr har utløpsdato

Når man gleder seg til årets første båttur, er det fort gjort å tenke at alt man hadde i fjor også fungere i år. Minn deg selv på å ta “vårsjekken” på en del utstyr det er viktig å ha i orden. Sjekk at brannslukningsapparat og nødsignalutstyr ikke har oversteget datomerkingen sin. Du gjør også lurt i å sjekke om fenderlinen er mer fleksibel enn en pinne etter vinteren. Det også mange glemmer, er at oppblåsbare flytevester har en utløpsdato på grunn av gasspatronene.

Hvis noe kan gå galt, så går det galt

Det kan være greit å ha Murphys lov litt i bakhodet når man ferdes på sjøen. Vi mennesker er ikke skapt for vann. Vi er ikke i vårt naturlige element der. Havet er bløtt, dypt og ytterst uforutsigbart. Derfor er det viktig at du har respekt for at båten og sjøen kan overraske, og at du sørger for å alltid ha det utstyret som kan hjelpe med å løse situasjoner. Det er gjennom å redusere antall ting som kan gå galt, at båtturene vil bli trivelige for alle.

Lykke til med forberedelsene til årets båtsesong!

Sensar Marine
Sensar Marine
Del: